»Igrajte se, igrajte in le glejte, da se ne spečete prehitro.« To so nam govorile naše mame, ko smo se odpravljali igrat z ostalimi otroki. In sedaj smo odrasli ljudje. Postali smo odgovorni za svoja dejanja in nihče več nas ne opominja na nevarnosti, ki nam pretijo za vsakim vogalom.

Marsikdaj se znajdemo v pogovoru z ljudmi, ki nas v nekaj prepričujejo, nekaj obljubljajo in nas na koncu poizkušajo pripeljati žejne čez vodo.

Obljubljajo nam enakopravno razmišljanje in ponujajo nam pijačo. Na vsak način se hočejo prebiti do našega srca ali našega denarja.

Mi pa se pustimo mnogokrat voditi, mnogokrat nam stvari uhajajo iz rok in nemalokrat potegnemo krajši konec. In kako se bo na karti izgube odvilo vse skupaj?

Oseba v svetlem je navzven bolj poštena, noter pa je bolj temno misleča. Oseba v črnem pa obratno: zunaj je ostra, zaprta, v duši pa se skriva mehko srce, ki pa je zelo omejeno, ker ga preveč zatira črna zunanjost.

Uh, igrata pa zelo resno. Vidimo, da se mora v tem trenutku svetli braniti in odgovarjati na provokacije črnega. In že vidimo, da ima črni situacijo pod kontrolo in to prav od trenutka, ko je svetli položil srčnega asa.

Zakaj prav asa? Zakaj srčnega? Morda pa le blefira? Morda pa le ni svetel, kot izgleda. Tu je izrecno poudarjen boj med svetlo in temno platjo človeka samega in človeka proti drugem človeku.

Te štiri komponente se med sabo prepletajo in tako ustvarjajo oblike povezovanja vseh vrst. Medtem, ko si pomagata oba na svoj način: svetli s stolico, na kateri sedi in temni z lučmi, ki mu pomagajo razsvetliti igro, se čas premika naprej.

Sploh ju ne zanima ura, sploh ju ne zanima pijača. Osredotočena sta samo na igro. Čas na karti stoji. In, če je gibanje, je to le premik, ki služi igri. Ozračje je zatohlo in zaradi dima pipe malo motno.

Kaj, ko bi si ogledali karte bližje, kaj bi lahko videli? In zakaj svetli ne vidi, da je marsikaj že v štartu pomenilo predispozicijo za izgubo igre? Kaj pa, če svetlega sploh ne briga rezultat igre? Kaj pa, če igra samo zato, da bi temnemu dokazal, da si upa?

Le od kod se ta dva človeka poznata? Ali je to njuna prva igra? Kaj pa, če se temni sploh ne zaveda nevarnosti, ki preži v svetlem?

In konec koncev: Kdo je hudoben na tej sliki, črni ali svetli?