Od Rudice do Danny-ja ali obratno

By | 26/03/2010

Spominjam se časov, ko so vsi hiteli v knjigarne in kupovali priročno knjižico z razlagami ciganskih kart, poleg pa so bile seveda priložene tudi ciganske karte. Priročnik je napisala Rudica, ki sem jo pred kratkim spet nekje zasledil.

Na moji poti učenja cigank kot učenec in potem učenja cigank kot učitelj sem se večkrat srečal s tem priročnikom, saj so mi ga neprestano molili pred nos in me spraševali kaj si mislim o temu. Kaj pa naj rečem nekomu, ki se trudi srkati znanje in okoli sebe išče literaturo o ciganskih kartah, ki pa je praktično ni?

Osebno mi ta priročnik niti malo ni ležal, saj sem sam utrjeval temelje znanja s pomočjo ljudi, ki so bili res visoko nadarjeni, intuitivni in kreativni ljudje.

Spominjam se še enega takega priročnika, ki ga je napisal naš slovenski, najboljši, najkvalitetnejši in prvi vedeževalec Slovenije (vsaj tako on vedno znova razlaga) Denny, Deni, Deny, Danijel ali kakorkoli ga že imenujete ali napišete njegovo ime. Ni me sram povedat ……. sam nikoli ne mečem knjig, informacij, fotokopij, revij ali kaj podobnega, kar diši po ciganskih kartah,  v smeti. V tem primeru pa sem njegovo razlago cigank dobesedno zalučal v smeti. Žal.

Ne vem kaj mu je bilo takrat, na kateri osnovi je pisal razlago cigank. Je morda to videl kje po tujini in enostavno prevedel in objavil? Ne vem. Je to zraslo na njegovem zeljniku? Ne vem. Spominjam se, da je pred leti nehal metati ciganke in je “prešaltal” na tarot. Kot je sam takrat rekel, je zamenjavo naredil, ker so mu ljudje gledali pod prste. Seveda, takrat so bile ciganske karte hudo v modi in tovrstno zanimanje kaj govori na otvoritev ciganskih kart je bila logična posledica. Ampak to je že druga zgodba.

Od kod tako zanimanje za ciganske karte?

Podjetniški duh ne pozna meja. Tako je nekdo zavohal, da bi bilo dobro na področju napovedovanja prihodnosti, prihajajoči New Age dobi in žeji Slovencev po ezoteriki nekaj narediti, premakniti in, v končni fazi, nekaj zaslužiti. tarot karte so bile za večino ljudi pretežke, Remi karte nezanimive (ker niso imele slikovne podlage) in tako so se odločili, da pričnejo z uvozom ciganskih kart.

Ciganske karte so enostavne, lepo narisane, barvne, zanimive, njihovo število pa je dovolj majhno, da se jih ni težko naučiti. Temu so potem sledili priročniki, med prvimi v Sloveniji sta bila prav Denny-jev in Rudičin.

Za zanimivost naj povem, da karte izven meja bivše Jugoslavije niso tako močno priljubljene. V Italiji recimo so ciganske karte in izpeljanke iz ciganskih kart, kot jih poznamo v Sloveniji, popolnoma neopažene.

Naj bo dovolj o tem.

Važno je, da ciganke imamo, da z njimi delamo, se zabavamo, jih obračamo in z njimi napovedujemo dogodke. Hvala Denny-ju in Rudici, da sta bila v Sloveniji pionirja.

Svet gre naprej in z njim tudi razvoj razlage ciganskih kart. V letu 2009 je izšla debelejša knjiga o razlagi ciganskih kart, o kateri lahko rečem samo to, da je nisem jaz napisal, vem pa na kateri podlagi je nastala. Poznam tudi ozadje nastanka knjige in vesel sem, da je na slovenske police prišla knjiga, ki se jo splača vzeti v roke in jo prebrati. Pa ne zaradi tega, ker bi bila hudo kvalitetna, ampak zato, ker je o ciganskih kartah vsaj nekaj normalnega napisano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *