Otroci so geniji ciganskih kart

By | 30/03/2010

Mnogi med vami ali pa skorajda vsi, ki bi se radi naučili ciganskih kart, posegate po literaturi, se udeležujete tečajev ali pa gledate pod prste tistim, ki karte že obvladajo. S tem ni nič narobe.

Rad bi vam predstavil tehniko učenja in tehniko kreativnega razvijanja pomena ciganskih kart.

Medtem ko se vi trudite z učenjem otvoritev ali z vedeževanjem prijateljici, znancu ali družinskemu članu, se poleg vas nemalokrat znajde kakšen otrok, ki ga karte in slike na kartah pritegnejo. Tako prej ali slej pričnejo spraševati: “Kaj imaš to? Kaj je to? Kaj delaš?” Nikar se ne vznemirjajte in ne smatrajte otroka kot motnjo ampak kot darilo, ki vam ga je poslalo Vesolje z namenom, da se naučite o cigankah malo več na malo drugačen način.

Otroku pojasnite, da je to zelo zanimiva stvar in da mu jo boste kasneje pokazali.

Takoj, ko boste imeli čas in ko bo seveda otrok na volji, mu pokažite karte. Naj jih vzame v roke, naj opazuje slike, naj se igra z njimi. Nikar ne šparajte s kartami, saj stanejo le nekaj malega. Kar se boste s pomočjo otroka naučili lahko odtehta deset nadaljevalnih tečajev ciganskih kart.

Ko se bo tako otrok nekaj časa zabaval s kartami, mu pokažite eno karto in ga vprašajte: “Daj povej mi kaj vidiš na tej karti? Kaj bi rekel kdo je ta teta na sliki?” In nato samo napnite ušesa in poslušajte. Če se bo otrok razgovoril, boste slišali marsikaj. Pomembno je le, da z vašimi vprašanji ne pritiskate nanj. Naj bo to spontano, iskreno in dobroželjno. Karte mu potem nikar ne vzamite ampak mu jih podarite. Naj se z njimi igra. Naj otroku karte postanejo domače.

Otroci so neizmeren vir znanja. To pa zato, ker ne živijo v okvirjih in ker razmišljajo mnogo svobodneje kot vi. Zato ne bodite presenečeni, če bo otrok v kratkem razdelil karte na lepe in grde ali pa vsaki karti dal svojo vlogo v igri in se z njimi igral. In prav zaradi otrokove neobremenjenosti boste lahko tudi sami začutili nove elemente v ciganskih kartah, na katere pred tem še pomislili niste ali pa ste jih nehote spregledali.

Ko sem sam pričel s prakticiranjem te tehnike, sem ugotovil, da sta karti Ljubimec in Oficir povezani. Ko sva se tako s sinom igrala, mi je rekel dva pomembna stavka in sicer

Prvi stavek: ”Ta fant je sin od tega v uniformi. “

Drugi stavek: “Ko bo ta fant postal star, bo prav tak kot ta v uniformi.”

Ko sem njegovo razmišljanje nadaljeval s pomočjo znanja cigank, sem prišel do ugotovitve, da sta se karti dopolnjujeta, povezujeta in nadaljujeta. Torej v otvoritvi ni nujno, da se kažeta dve osebi ampak ena, karta Ljubimca, ki prvo razmišlja nezrelo, impulzivno, kasneje pa se v obliki Oficirja pokaže kot zrela, definirana in odgovorna oseba.

Kot lahko iz tega primera vidite, je učenje skozi igro eden boljših načinov za kreativno razmišljanje in učenje ciganskih kart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *