Spreminjanje pomena kart skozi čas

By | 30/03/2010

Verjeli ali ne…pomen kart se skozi leta spreminja.

Tradicionalne zapise pomenov zamenjujo moderni zapisi. Ciganske karte so nastale mnogo let nazaj, ko je bila kočija dejansko najhitrejše prevozno sredstvo na zemeljskem obličju. Ker pa so ciganske karte s svojim nespremenjenim videzom zanimive predvsem za tiste, ki prisegajo k tradiciji, bo moj zapis izvenel zelo čudno, nepričakovano in morda celo neumno. Pa vendar…..

Najvidnejši napredek lahko najdete v tarot kartah, kjer je izražanje samostojnih kreatorjev tarot kart še posebej vidno in polno presenečenj, modrernizma in nemalokrat tudi futurizma.

Edina slutnja razvoja na področju cigank je bila integracija figur iz ciganskih kart na remi kartah in sicer na tako imenovanih “Le carte della fortuna”. Ker je remi kart več kot cigank, so manjkajočo slikovno simboliko popolnili z modernimi simboli, kot so igranje tenisa ali avtomobil.

No, ciganske karte so le ciganske karte in znotraj obstoječe simbolike, ki jo najdete na cigankah, je v zadnjih dveh desetletjih prišlo do razvoja, ki je na slikah samih ne vidite. Razvoj spoznate interpretaciji simbolike.

Karta POTOVANJE

Na karti lahko vidite kočijo, ki tako hitro potuje, da se pod kopiti konjev in kolesi kočije kadi. V starih časih je bila kočija simbol hitrosti, simbol hitrega prenašanja informacij. Dandanes je kočija še vedno simbol hitrosti, nikakor pa ne hitrosti, ki jo dandanes poznate. Avtomobili, mobilni telefonu in internet so popolnoma spremenili sedanje gledanje na hitrost. Zato je karta Potovanja precej spremenila svoj pomen. Če je bila včasih glavna simbolika karte hitrost, je sedaj glavna pozitivna simbolika premožnost, napredek, negativna pa krotenje lastnega Ega, razdvojenost in biti ujeti v zlati kletki. Seveda je karta energijsko še vedno pozitivna. Seveda to še zdaleč ni edini pomen te karte. Želim vam le razložiti razvoj simbolike, ki jo je doživela karta Potovanja.

Karta IZGUBA

Morda lahko za boljšo ponazoritev spremembe simbolike vidite na karti Izgube. Klasična in tradicionalna simbolika govori o temu, da se morate paziti prevarantov in da vas bo skorajda zagotovo nekdo prinesel naokoli. Moderna simbolika pa se nagiba bolj kk temu, da ta karta ponazarja delo, komunikacijo, sodelovanje, tehtanje dejstev in podobno.

Karta STALNOST

Najvidnejša sprememba simbolike, vsaj po mojem osebnem mnenju, pa je doletela karta Stalnosti. Medtem ko ji tradicionalna simbolika namenja najboljše, medtem ko jo večina vedeževalk namenja ime “Sonček”, ji moderna simbolika popolnoma spreminja pomen. Karta Stalnosti je postala karta opozorila, karta, ki vam govori, da se morate ozreti nazaj, v preteklost in odpraviti napake, ki vas omejujejo na vaši poti v prihodnost. Več o tem si lahko preberete na Ciganska karta Stalnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *