Izvor ciganskih kart

By | 03/04/2010

Ko se tako sprehajam po slovenskih in tujih spletnih straneh za vedeževanje, najpogosteje najdem opise ciganskih kart, nekje remi kart in pa seveda tarot kart. Pozornost usmerjam na ciganske karte in nemalokrat, ali drugače, vedno naletim na napačne informacije o izvoru ciganskih kart.

Enkrat za vselej bom napisal potek dogodkov, ki je pripeljal do nastanka ciganskih kart.

Lahko bi rekli, da se je vse skupaj pričelo s francosko jasnovidko Madam Lenormand, ki se je rodila davnega leta 1772.

Madam Lenormand je poznana predvsem po tem, da je napovedovala prihodnost Josephine de Beauharn, ko ta še ni bila Napoleonova žena. Prihodnost je med drugim napovedovala tudi samemu Napoleonu. Med drugim je Josephini napovedala tudi to, da se želi Napoleon od nje ločiti. Ko je to Napoleon izvedel, je dal Madam Lenormand za nekaj dni zapreti v zapor. No, kmalu zatem se je Napoleon res ločil.

Naj povem tudi to, da je bila Madam Lenormand prva jasnovidka, ki je s svojim darom in z napovedovanjem prihodnosti v Parizu tudi obogatela.

O kartah, ki jih je Madam Lenormand za svoje delo uporabljala, krožijo dve teoriji.

Prva pravi, da je za svoje delo uporabljala predvsem karte Petit Etteilla Tarot in Thoth Tarot. Šele nekaj let po njeni smrti so njeni prijatelji in njene stranke združili moči in po zapiskih in skicah Madam Lenormand naredili karte, ki so jih poimenovali “Le Grand Jeu de Mlle. Lenormand”.

Druga teorija pa pravi, da je Madam Lenormand karte sama narisala, oblikovala in jih za časa svojega življenja tudi uporabljala.

Sam sem mnenja, da je prva teorija bolj verjetna. To pa zato, ker je Madam Lenormand na karte, ki jih je uporabljala (najpogosteje Petit Etteilla), dopisovala svoje komentarje, obenem je po njih tudi risala. Na podlagi tega so potem naredili karte, ki še dandanes nosijo njeno ime.

Obenem je potrebno vedeti, da je bila Madam Lenormand za časa svojega življenja ena izmed najmarkantejših oseb v razvijajočem se francoskem valu ljudi, ki so se ukvarjali z napovedovanjem prihodnosti, razvijanjem novih kart in pisanju knjig, ki o tej tematiki pišejo.

Takratni evropski trend vedeževalskih kart je sledil smernici 32-tih kart, ki so vsebovale kralje, kraljice, fante, desetice, devetice, osmice in sedmice vseh štirih kvalitet remi kart. Temu trendu je sledil tudi komplet Petit Etteilla kart, ki jih je okoli leta 1770, mimogrede, razvil Etteilla, prvi profesionalni Tarotist na svetu.

Karte, ki so nosile ime Madam Lenormand, so tudi sledile trendu 32 kart.  Takoj po izzidu so postale zelo popularne in kmalu zatem so sledili njeni kloni. Novo nastajajoče karte so tako ohranjale glavne značilnosti vsake karte, kot so hiša, amor, sidro, denar, tat, sovražnik in ostalo. Sčasoma se je število kart zaradi razširitve spektra in področij vedeževanja povečalo na 34 in nato na 36, kasneje pa še na 48 in 52.

In tu se prične zgodba o razvoju ciganskih kart. V tistem času se je pričela razvijati nova struja kart za vedeževanje. To so bile karte, ki so jim odvzeli številke in kakršnekoli oznake, ki bi lahko namigovale na kvalitete remi kart ali na kaj drugega. Tako je nastala cela vrsta kart brez številk in oznak, na slikah pa so bili prizori iz vsakdanjega življenja.  Dejansko so se na kartah ohranili motivi, ki jih najdemo na Madam Lenormand kartah. Med novo nastalimi kartami so tako bile tudi ciganske karte.

Ciganske karte so tako pravzaprav eden izmed klonov Madam Lenormand kart. Ciganske karte so ene najlepših varijacij na temo, saj so zelo čiste in zelo lepo oblikovane.

Ni naključje, da so zato postale ene najbolj prodajanih kart in jih dandanes skorajda nihče ne smatra za klon znamenitih Madam Lenormand kart.

3 thoughts on “Izvor ciganskih kart

  1. Pingback: Kako so ciganske karte dobile ime « Ciganske karte, otvoritve in razlaga

  2. Pingback: Oko, ki vse vidi « Ciganske karte, otvoritve in razlaga

  3. Pingback: 017: Intuitivno zaznavanje kart | Ciganske karte in vedeževanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *