Kako so ciganske karte dobile ime

By | 03/04/2010

Kot sem zapisal v prejšnji objavi, so ciganske karte pravzaprav neke vrste klon Madam Lenormand kart.

Karte, ki so bile brez oznak in brez številk, so postajale vedno večje tržne uspešnice. V prodajo so tako prihajale vedeževalske karte, ki so ciljale na točno določene vrste populacije.

Tako je podjetje Piatnik leta 1920 prišlo do ideje, da bi tržišču ponudili vedeževalske karte, ki bi bile namenjene visoki družbi, predvsem dunajskim damam, ki bi tako dobile njim primerne visoko kvalitetne in dizajnersko najbolj izpiljene karte. In to so postale ciganske karte. Ko zanimivost naj povem, da so risarji na kartah namenoma povečevali količino narisanega denarja, saj za visoko dunajsko družbo ne bi bilo spodobno odpirati karte, na katerih ne bi bilo narisanega denarja na pretek.

Vendar pa se je pri imenu kart malce zalomilo.

Ljudje so namreč te novo nastale karte za dunajsko gospodo pogosto zamenjevali z drugimi kartami, ki so že nosile ime ciganske karte.

Ampak bilo je že prepozno. Nove karte so obdržale ime ciganske karte, karte pa, ki so prve nosile ime ciganske karte, pa so potonile v pozabo.

Piatnikove ciganske karte so bile v originalni izdaji črnobele, kasneje pa so jih pričeli izdajati v barvni izdaji.

Črnobele ciganske karte so dandanes velika redkost in temu primerno tudi cenjene. Ne vem koliko primerkov je v Sloveniji. Vem pa, da jih nekaj zagotovo je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *