Detajli na vsaki karti so zelo pomembni

By | 08/04/2010

Mnogokrat se dogaja, da me kontaktirajo ljudje, ki se jim zatika pri razlagi otvoritev. Pravijo mi, da jim interpretacija kart in povezovanje kart pri otvoritvi dela težave, da si ne znajo razlagati, da nastopi “blackout”, da “zmrznejo” in podobno.

Ena izmed najpogostejših napak, ki jo ljudje delajo je ta, da se karte ne učijo tudi skozi razlago simbolov na karti ampak samo skozi splošen pomen karte.

Tako cigansko karto Izguba vidijo kot izgubo nečesa, kot prevaro, kot težavo z okolico, ne vidijo pa enakopravnosti, ki se skriva v okrogli mizi, ne vidijo pretkanosti, ki se skriva v plaščih in ne vidijo težave z odvisnostjo, ki se skriva v kozarcih postavljenih na mizo.

Ne zanikam, da se lahko vsaj 60 ali 70 procentov razlage otvoritve naredi samo z razlago splošne simbolike. Lahko bi rekel, da za ciganske karte velja izrek, ki se ga zelo pogosto uporablja na angleško govorečih področjih: “Easy to learn, hard to master”; ali po slovensko…..ciganske karte se je zelo lahko naučiti, a zelo težko obvladati.

Detajli, ki nam jih ponujajo ciganske karte, so zato zelo pomembni. Dobro je, da se jih vsak, ki misli s cigankami vsaj malo bolj resno delati, nauči ali pa vsaj razume. Detajli so namreč edinstven vir informacij, ki vam lahko pomagajo interpretacijo kart v otvoritvi pripeljati na višji nivo.

Da boste bolje razumeli, bom ponazoril to s prispodobo in sicer kaj se zgodi, če se kot neizkušeni vozniki odpravite na pot:

Ko se z avtom peljete od Kopra do Lendave po avtocesti, ne potrebujete ničesar, kar bi vas vodilo. Zakaj? Avtocesta je pač avtocesta in vse, kar morate narediti je, da v Ljubljani na obvoznici sledite eni sami tabli, na kateri piše Maribor, v Mariboru pa tabli, kjer piše Lendava. In kar je najbolje…za pot porabite zelo malo časa.

Kaj pa če bi se odpravili od Kopra do Lendave izključno po stari cesti? Verjetno bi se prvo vprašali, če ima kdo za posoditi cestni navigator. Če tega ne bi imeli, bi zelo pozorno spremljali vse obcestne table, na poti bi bili zelo previdni, verjetno bi se vmes dvakrat ustavili in malo počivali, morda enkrat ali dvakrat izgubili, da o časovni komponenti niti ne govorim.

Ko v aplikacijo Google maps nastavite začetno točko Koper in končno Lendava, celo pot po avtocesti, vas program usmeri 21 krat, če pa določite izogibanje avtocesti in cestninam, pa vas program usmeri 84 krat.

Kako lahko to prenesete na ciganske karte? Zelo enostavno. Vašo pozornost pri učenju ciganskih kart posvetite tudi simboliki, ki se nenapisana skriva v kartah. Tako se boste zelo redko znašli v situaciji, ko ne boste vedeli kaj narediti, kaj povedati ali kako si razlagati otvoritev.

Sčasoma vam bo simbolika zlezla pod kožo in, v prenesenem pomenu povedano, četudi se boste vozili po avtocesti, boste imeli popolno orientacijo kje se nahajate in kje poteka navadna cesta. Saj veste, nikoli se ne ve kdaj boste zaradi prometne nesreče ali dela na cesti morali zaviti iz avtoceste in nadaljevati pot po stari cesti.

Želim vam prijetno učenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *