Skip to content

Ciganske karte: Potovanje

Kam potujete ponavadi? Ste sami v avtu? Se morda vozite z avtobusom? Kam pa ste namenjeni? To so vprašanja, ki si jih postavljamo vedno, ko se srečamo s prevoznim sredstvom.

In enako moramo storiti na tej karti. Le kam je namenjen kočijaž, ki vozi v kočiji damo? Le zakaj tako hiti, obenem pa gleda nas namesto ceste? Beži iz trenutne situacije, beži od problemov? Ne vemo.

Simbolika ciganske karte Potovanje

Vprežena ima dva konja, črno-rjavega in belega, jin in jang, črno in belo, fizično in duhovno, zavedno in nezavedno, levo in desno. Skratka kočijaž ima na voljo dve sili, ki ju ima vpreženi in ju skladno vleče dalje. Kako mu to uspeva? Tako, da imata konja popolnoma zakrite oči.

Kje pa je cesta, po kateri se vozijo? Na sliki zgleda, da hitijo tik nad tlemi, da lebdijo. Zanimivo da se za kočijo in konji močno praši. Kolesa se tako hitro vrtijo in vidijo se le tri špice kolesa, kar lahko pomeni tri smeri, tri možne izbire, ali le preprosto število tri.

Ključni besedi, ki nam nehote pridejo v misli, sta: konj potovanje.

Kočijaž ima v roki bič, s katerim si pomaga pri usmerjanju konjev. Na glavi ima klobuk, kar v simboliki pomeni krono, svoje razmišljanje, svoje ideje. Kočija je rumeno oranžne barve, izgled,a kot da bi bila zlate barve. Je to morda zlata kletka? V kočiji sedi gospa, ki se nekako skriva pred zunanjim svetom. Kaj pa, če ne more ven? Kaj, če je le nemočna in se je vdala v usodo?

Okolica na ciganski karti Potovanja

V ozadju vidimo drevo in mesto. Kaj nam povesta? Je morda mlado drevo napoved novega obdobja za žensko ali kočijaža? Je mesto v ozadju cilj potovanja, vzrok bega ali le mesto, mimo katerega hitita? Ponovno lahko opazite dva najnaravnejša simbola: konj potovanje

Poleg mesta so še obdelana polja kar pomeni, da mesto ni tako veliko in da so prebivalci kar povezani z naravo. Na karti prevlada na dveh tretjinah zelena, na eni tretjini pa modra barva.

Nad mestom se zbirajo oblaki, ki napovedujejo spremembo v mestu. Posledično lahko rečemo, da je prav kočija vzrok spremembe v pozitivnem ali negativnem smislu.