Ciganske karte: Sodnik

By | 13/04/2010

Uradna funkcija, ki zahteva premišljeno in odgovorno dajanje mnenj in odločitev. Oseba, ki nosi tako funkcijo, mora biti resna, odgovorna, zrela, objektivna, učena, nepodkupljiva, premišljena in še bi lahko razglabljali.

Simbolika ciganske karte Sodnik

Sedaj pa se vprašajmo: Ali je tale sodnik vse tisto, kar smo zgoraj našteli? Kaj pravite? Moški je oblečen v črno oblačilo, kar mu daje moč, avtoriteto, zaščito, miza pred njim pa ga še dodatno ograjuje od okolice in tako ne vpliva na njegove odločitve.

Kaj pa svetloba, ki mu prihaja z vrha? Je morda točen in dosleden le za stranke, medtem ko se znotraj njega nahaja en majhen črviček, ki ga vrta in vrta ter najeda njegovo stabilnost?

Desna roka daje, leva sprejema……zdi se mi, da sodnik nekaj skriva z levo roko. V desni roki pa drži zaprto knjigo, zaključen primer. Je morda prejel podkupnino in jo sedaj skriva, za proti uslugo pa je zamižal na eno oko in zaključil nek primer? Je v vaših očeh še vedno tako neomajen?

In glej, pred sabo ima odprt zvezek, odprt nov primer. In vidimo tudi, da ga na njegovi levi čaka še en primer. Kaj bo naredil? Se ga bo dalo spet speljati? Mislim, da ne, saj ima na svoji desni kip pravice.

Posvetimo se malo temu kipu. Stoji na podstavku oranžne barve, sam kip pa je zlate barve. Kip pravice – ženska ima zavezane oči, v levi roki tehtnico in v desni ključe.

Kako deluje Sodnik na ciganski karti

Torej z levo sprejema uravnotežena mnenja vseh, na desni pa ima ključe rešitve. Kip je nad sodnikom, kip – pravica je nad odločanjem sodnika, zato ne pričakujmo, da se bo podredil nam.

Sodnik sedaj ima institucijo za sabo in dejansko sam nima več vpliva in lahko se izgovarja na to. V preteklosti je lahko sam manevriral, sedaj pa mu je to tudi onemogočeno, saj je prišel do točke, ko se mora instituciji podrediti.

Sedaj pa se postavlja vprašanje: Kje je bila pravica v preteklosti? Zakaj si je sodnik dovolil delovanje po svoje? Komu je naredil uslugo? Morda sam sebi? Zanimivo je, da ne skriva denarja, ampak nekaj večjega, obilnejšega. Je dobil kot podkupnino kako nepremičnino? Ne, ker jo nosi s sabo. Morda pa je dobil kako dragoceno uro, dragocen predmet?

Zelo zanimivo bi se bilo sedaj ustaviti in opazovati njegove prihodnje poteze. Sedaj imamo občutek, da sodnika bolje poznamo, da smo skoraj dobri znanci. Sedaj, ko nam je bližje, sploh ne izgleda tako strašljiv, a ne?

Če bi se grdo izrazil: »vsak človek je iz mesa in kože« ter »vsak človek je pod kožo krvav«. Po drugi strani pa je sodnik res trden človek in marsikdo bi si želel biti njegov prijatelj ali pa ga imeti za »sodnika življenja«. Dober pomen karte tako ali tako poznamo.

Moj namen v tem primeru je bil osvetliti njegovo temno plat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *