Ciganske karte: Vdova

By | 13/04/2010

V črno oblečena ženska zapušča pokopališče. Oči ima zaprte in levo roko skrito. Kaj dela na pokopališču? Je prišla pogledat kak grob ali pa se le pokazat ostalim? Je črna obleka znak žalovanja? Če je, potem za kom žaluje?

Simbolika ciganske karte Vdova

Njena volja zgleda zelo trdna in s spomini zapušča pokopališče. Na karti vidimo dva groba in dva ornamenta.

Zanimivo…..na karti je le en križ. Zakaj? In čez vsak grob in ornament sega po ena veja razen čez največjega – čez kamnit steber na skrajni desni. Osebno me je zelo zanimala sestava tega spomenika na desni strani.

Kot da bi hotel risar karte prikazati način razmišljanja osebe – vdove na karti. Ko obrnemo karto na glavo vidimo, da ornament na desni strani deluje kot protiutež skupaj z vejo, ki sega čez njega.

Pogled Vdove naprej? Pot Vdove nazaj?

Lahko bi postavil tezo, da sta oba stebra načina, kako se kje oseba lotila reševanja svojih težav v preteklosti in kako jih bo rešila v prihodnosti? Njen pogled in njena desna roka nam pravita, da je bila že več časa na pokopališču.

Se je naveličala? Jo je kdo prisilil v odhod? Je morda to njena osebna odločitev? Se morda ni mogla otresti preteklosti in se je šele sedaj odločila za korak naprej? Kaj pa če pokopališče simbolično predstavlja njena pretekla dejanja oz. življenje?

Najbolje bo, da se ji približamo in jo tiho spremljamo in prisluhnemo. Morda pa kaj mrmra…morda bomo ujeli tok njenih misli. Mislite, da se tega ne da narediti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *