Ciganske karte Denar

By | 14/04/2010

»Denar, sveta vladar.« Dodal bi: »Kot za koga«. Na ciganski karti Denarja vidimo odprto skrinjo, iz katere visita dve verižici. Poleg skrinje je še nekaj kovancev in kupček denarja spetih s pasico.

Za skrinjo se nahajata gosta zavesa in polna vreča. Zakaj pa lezeta dve verižici iz skrinje? Sami se ne moreta premikati, nekdo ju je moral tja položiti. Zakaj pa? Je bil morda nemaren? Je morda nevesten? Sploh pa: So to moške ali ženske verižice? Ena je sestavljena iz okroglih kroglic, druga pa iz podolgovatih kosov in glej, glej, na koncu verižice je pripet medaljon. Kaj je prikazano na medaljonu? Zakaj pa? Medaljon je enak kovancem, ki so raztreseni po mizi in se ga v hitrici našteva kot kovanec in ne kot medaljon.

Ciganske karte Denar in skupne lastnosti z ostalimi kartami

Kup novih bankovcev je podoben zelo lepo zavitemu darilu. Lahko bi rekli, da ima nekdo ta denar, ga pa ne koristi, ampak le razkazuje. Karto lahko povezujemo s skupnimi lastnostmi, ki jo ponazarja ciganska karta Malo denarja in ciganska karta Iznenadna sreča. Zakaj? Ker se bankovci in kovanci ponavljajo tudi na ciganski karti Malo denarja, medtem ko se številka 1.000 na bankovcu ponovi na ciganski karti Presenečenje.

No, pa seštejmo bankovce: v enem kupu je vedno 100 kosov apoenov. V našem primeru 100×1000 je 100.000 enot nečesa. Torej oseba na karti je zelo premožna, a denarja ne troši, ampak le kaže. Je morda stiskač? Morda občuti užitek, ko razkazuje svojo moč.

Verjetno pa denarja ne ceni, saj bi ga v nasprotnem primeru varno spravljal v skrinjo, le to pa imel varno zaklenjeno. Lahko pa, da je človek, ki uživa v denarju in je pravkar potegnil nov kup iz skrinje, namenjen za potrošnjo. Mi ne vemo, koliko denarja je še v skrinji. Mi sploh ne vemo, kaj je še v skrinji.

Kaj še najdemo na ciganski karti Denar?

Skrinja ima vijoličaste obrobe enake barvi denarja na mizi. In če bi si skrinjo predstavljali kot osebo, bi lahko rekli, da se oseba odpira in sramežljivo kaže svoje potenciale. Spredaj, na svetli strani, deluje gladko, na senčni strani, povsod okoli in v notranjosti pa se čuti sprememba, odpiranje duše, kot nervozo, kot nepripravljenost, kot raznolikost razmišljanja.

V ozadju pa je tudi vreča. Se vam ne zdi, da je rahlo privzdignjena? Kako bo privzdignjena, če je na sliki polna? Je napolnjena z zrakom? S praznimi besedami? Ali je le naslonjena tako, da se le nam kot opazovalcu zdi, da ni na mizi?

In, če je skrinja ena oseba, je morda vreča druga? Tudi v mošnjičkih se skriva in nosi denar. Še je vprašanj in nešteto odgovorov.

Le meditacija na karto nam lahko ponudi odgovore na večna vprašanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *