Ciganske karte: Neiskrenost

By | 14/04/2010

Mrzla, turobna, tuja in umazana ulica je prizorišče tega spopada. Maček, ki se bori in upira kači. Vsaj tako izgleda. Vendar je situacija popolnoma drugačna.

Simbolika spopada ciganke karte Neiskrenost

Maček ima ogromno prostora, privzdignjen je na zaboju, dejansko odmaknjen kar precej in je v veliki prednosti je. Zakaj pa se potem boji? Kača je v svojem kotu, v svojem malem manevrskem prostoru in tiho čaka na pravo priložnost.

Ona ve, da je pretirano gibanje samo trošenje energije. Kača je kot simbolika opevana kot popljuvana. Ljudje kačo povzdigujejo v višave, naslednji trenutek pa je vsega zla kriva prav ona. Tudi na tej sliki je kača črno bela.

In zakaj maček ne zbeži? Zadaj ima toliko možnosti in potenciala, da bi lahko v vsakem trenutku našel pot proč od nje. Zadaj ga čaka lestev….le zakaj ne uide, če ga situacija obremenjuje? Konec koncev pa je lahko prepričan, da mu bo uspelo premagati kačo. Osebno tega ne verjamem.

Vse skupaj se dogaja na trgu, nekje vsem na očem. Hiše zadaj imajo odprta okna, nikjer pa nobenega gledalca, nobenega opazovalca. Zakaj le? Kaj pa, če hiše predstavljajo ljudi, ki le nemo gledajo dogajanje in le ena, tista na desni, nudi izhod in pomoč mačku? Lahko pa hiše in ulica predstavljajo labirint duše, labirint opcij.

Kako se simbolika na ciganski karti Neiskrenost lahko nadaljuje

Maček ima tako alternativne izhode in vse trije so možni. Prva hiša na levi ne nudi vrat, ampak le skok skozi okno. Druga hiša ponuja vhod skozi vrata, se pravi brez trošenja energije, je pa tam zato tudi možnost, da mu kača sledi.

Lahko pa gre po lestvi na tretjo hišo in vidi situacijo iz popolnoma drugega zornega kota. Tako se hiše spremenijo v načine reševanja naših problemov. Lahko smo ležerni in se nam ne da nič. Za to ležernost pa potem plačujemo visoko ceno.

Lahko izberemo srednjo pot ali pa se odločimo za najtežjo in najboljšo. Kaj pa, če maček sploh nima namena zbežati in se misli boriti ali izzivati do konca? Kaj pa, če skoči proti nam?

Zanimivo…vsa slika je nemirna, vzbuja nelagodje in želimo si stran. Edino, kar nam ostane, je pogled na vedro mirne vode na desni strani karte. Zakaj pa je postavljeno tja? Ali je voda enaka ogledalu? Ali bi se moral maček pogledati v vodni odsev, da bi spoznal svoje slabosti in svoje agresivne težnje? Ali pomeni, da se mora najprej soočiti sam s sabo, preden se spusti naprej v globine, naprej v boj ali umik?

Vprašanja na vprašanja………izvedite vizualizacijo in stopite v hiše, jaz pa grem pogledat, kaj se nahaja v zaboju, na katerem je maček.

Kje najdemo še živali v ciganskih kartah? V simboliki ciganske karte Hiša, ciganske karte Potovanje in ciganske karte Zvestoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *