Ciganske karte: Nesreča

By | 14/04/2010

Dim, dim, dim in ogenj. Ženska rešuje svojega otroka. Gasilci ji pomagajo. Skratka, ženska je z otrokom na poti rešitve. Aaaa, tu pa se vse ustavi.

Kaj je žensko pripeljalo v situacijo, v kateri je? Kdo pa je podtaknil ogenj? Ali je z otrokom edina, ki jo je potrebno rešiti? Karta je precej rdeča, precej nabita z negativno energijo. Po drugi strani pa bi lahko rekli, da je to ogenj očiščevanja.

Simbolika ciganske karte Nesreča

Karta malo spominja na karto Stolpa pri tarot kartah. Očitno je bila situacija v prostoru takšna, da je do požara moralo priti. Ženska sploh več ne vidi situacije take kot je, precej je omotična in poti zanjo skoraj da ni več. Vseeno pa ima še dovolj moči, da se bori z ognjem in dimom.

Kaj pa delajo gasilci? Zaščiteni se počasi prebijajo. In zakaj ne gasijo? Zakaj imajo cevi še vedno okoli trupa? Saj so sredi požara, saj je njihova naloga reševati in gasiti v kombinaciji. Sicer so zaščiteni, pa še dva sta. Čeladi na glavi jima omogoča isti efekt kot klobuk pri karti Sovražnika. Zakaj ne uporabljata sekirice, ki enemu visi ob trupu?

Za pomoč pri reševanju sta si izbrala desko, ki pa je trhla in dva ne bo mogla zdržati. In poglejte…deska gori. Torej je pot do ženske dokončno onemogočena? Torej sta le navidezna pomoč? Torej sta lahko tudi njen privid? Očitno mora ženska sama poiskati pot iz zmede in požara.

Na poti ji stoji tudi zid, ki jo bo oviral pri iskanju izhoda. Ali bo morda obšla zid? Dejstvo je, da so ji štete minute, sekunde. Voda ji teče v grlo.

Otrok na ciganski karti Nesreča

Kaj pa bo z otrokom? Bo preživel? Otrok predstavlja nekaj novega, neko idejo, nek začetek, ki pa ga je potrebno izvleči iz problemov.

Kakšna razlika pa je med otrokom na tej karti in otrokom na ciganski karti Otrok? Če bi oboje smatrali za idejo, katera bi bila potemtakem uspešnejša? Ali karta Otroka kot ideje, ki je zaščiten z vseh strani in usmerjan do potankosti? Ali morda otrok na karti Nesreča, ki bo, če bo preživel, poln izkušenj, poln samozavesti? Varnost v obveznicah ali tveganje v delnicah?

Pa še nekaj v razmislek: Poglejte si karto na njenem levem delu tik nad prvim širokim dimom na črnini, ki ji potem sledi spet dimna zavesa. Ali opazite par oči, nos in usta rdeče barve? Ali je tam še nekdo? Ali je to morda neko opozorilo nam, ki karto gledamo, da je še mnogo stvari, ki se dogajajo nam neznanih ali pa, da jih zaradi dima še sami ne opazimo? Je to sam obris hudiča, ki čaka na svojo žrtev?

Toliko …… samo v razmislek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *