Ciganske karte: Težave

By | 14/04/2010

Je to morda vsakodnevni dogodek med očetom in sinom ali pa med nadrejenim in podrejenim? Seveda. Kolikokrat se nam zgodi, da se nad nekom jezimo predvsem zaradi obljubljenih pa nenarejenih stvari?

Simbolika ciganske karte Težave

Zanimivo, karta se lahko spet deli kot pri simboliki ciganske karte Vdovec (narobe obrnjen križ) Le kaj je bil povod dejanja na sliki? Podrobneje si analizirajmo sceno: Starejši moški ima predpasnik, kar pomeni, da je to verjetno službeno področje. Obenem ima zavihane rokave, kar nam potrdi, da je še trenutek prej opravljal svoje delo. Fant pa je prebrisan in težko ga je ujeti v nepravilnosti na delu. Poglejte na fantovo srajco: Očitno je, da nekaj skriva, nekaj težkega, kar je verjetno odnesel ali ukradel na delovnem mestu. Vendar mu tokrat ni uspelo neopaženo izpeljati akcije. Posledico pa vidimo na karti.

In kdo stoji bolj trdno v svojem položaju? Jasno, to je starejša oseba, ki ima obe nogi trdno na tleh. Stabilnost dodatno potrjujejo težki čevlji, ki jih ima obute. Na karti lahko na splošno opazujemo koncept odnosa med nadrejenim in podrejenim.

Nadrejeni ima trdno pozicijo, moč, zaščito in perspektivno, a hkrati togo prihodnost. Podrejeni pa je brez financ, iznajdljiv, nestabilen, in pred njim je še celo življenje, v katerem ga čaka še ogromno odločitev.

Ozadje dogajanja na ciganski karti Težave

Če pogledamo ozadje dogajanja, vidimo, da si barve in oblike sledijo takole: Vijoličasti pas, črna zunanjost, rjava vrata, zelen zid in zeleno modra slika, ki se končuje izven karte. Če to prevedemo v besede, dobimo: veselje, zatohlost, naravnost, umirjenost, perspektivna prihodnost.

In kam kaže z rokami nadrejeni in kam bi mlad fant pravzaprav hotel iti? Jasno, a ne? Nadrejeni ga »vabi« ven, v temo, nazaj v kaos, na začetek, v črno luknjo, skratka nazaj tja, od koder je prišel. Toda na vratih je visok prag, kar pomeni, da se je fant trudil priti noter in mu ni vseeno.

Po drugi strani pa je pot ven enako težka kot pot noter, kajti prag je prav tako visok na obeh straneh. Koliko časa pa je bil mlad fant zaposlen pri starejši osebi? Je bil priden? Ga je starejša nadrejena oseba do sedaj spoštovala? Kakšna pa bo prihodnost fanta sedaj, ko mora oditi?

Ali lahko prepriča nadrejenega v ponovno zaposlitev? So odnosi dokončno skrhani? Preštejte deske v prostoru. Koliko jih je? 13. Je morda že okolje potem negativno ali nesrečno? Ali je sploh števila 13 negativna?

Kaj pa, če bi se »potopili v karto« in poizkušali sprejemati tudi zvoke, vonj, napetost v ozračju ter zaznavati ostalo okolico?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *