SP v nogometu ali nivoji v ciganskih kartah

By | 16/06/2010

Pravkar se odvija svetovno prvenstvo v nogometu. Vsa pozornost javnosti je usmerjena v ta dogodek in lahko bi rekel, da izgleda kot da tudi vsi Slovenci ne morejo mimo tega fenomena. Jasno, tudi Slovenija igra na tem prvenstvu. Zato je nogometna mrzlica v Sloveniji še toliko večja.

Osebno lahko rečem, da me nogomet sploh ne zanima. Nikoli me ni in nikoli me ne bo. Ne bom se spuščal v podrobnosti, vsekakor pa popolnoma razumem ženske, ki imajo zaradi svetovnega prvenstva v nogometu težave s svojimi partnerji, ljubimci, prijatelji ali znanci.

Nogomet vzbuja primarna čustva, ki so ponavadi skrita oziroma jih ima skorajda vsak posameznik pod kontrolo. Ko pa pride do svetovnega prvenstva, privrejo vsa ta skrita čustva na plano. Svetovno prvenstvo iz vsakega posameznika potegne njegov skriti jaz, njegov pravi obraz, njegove primarne želje. Poleg pozitivnih občutkov, kot sta povezanost in pripadnost, privrejo na plano tudi negativne lastnosti kot sta jeza in agresivnost. Zato…če želite spoznati človeka v dno duše, počakajte na svetovno prvenstvo v nogometu in upajte, da je ta oseba nogometni navdušenec.

Zakaj to pišem na spletni strani, ki govori o ciganskih kartah? Ker je delo s ciganskimi kartami odkrivanje primarnih energij, s katerimi se lahko razloži kakršnokoli dejanje v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti posameznika.

Primarna čustva, njihovo razlago in kontrolo teh čustev lahko primerjamo s kartami, na katerih se osebe ali živali pojavljajo v dvojini.

 • Obisk
 • Potovanje
 • Izguba
 • Neiskrenost
 • Veselje
 • Težave

Kot ste lahko že opazili, imamo tri karte, ki nakazujejo pozitivo in tri karte, ki nakazujejo negativo.

Na vseh šestih kartah je nakazan odnos med osebama. Teh šest kart lahko postavimo po nivojih:

 • 1.nivo: Ciganska karta Veselje – brezskrbna zabava – raziskuje se navade nasprotnika, obe osebi na karti ohranjajo čustva nedotaknjena, samo zase
 • 2.nivo: Ciganska karta Obisk – diplomacija, pristop, spoznavanje ozadja osebe – testiranje različnih pristopov in prepoznavanje čustev posameznika
 • 3.nivo: Ciganska karta Potovanje – dogovor o sodelovanju, poizkus nadvladovanja ženske nad moškim, poizkus nadvladovanja čustev
 • 4.nivo: Ciganska karta Izguba – nadgradnja karte Potovanja do skrajnosti, igranje vloge žrtve, testiranje in udejanjanje lastnih taktik in taktik nasprotnika v praksi, umazana igra, merjenje moči,….
 • 5.nivo: Ciganska karta Težave – udejanjanje surove nadvlade nad šibkejšim
 • 6.nivo: Ciganska karta Neiskrenost – Povratek šibkejšega v boj in spušanje nivoja bojevitosti na primarni nivo preživetja, živalski nivo, boj na življenje ali smrt.

Sedaj, ko poznamo nivoje, lahko jezo ali agresivnost, ki jo navijači na nogometni tekmi ali pred tv zasloni definiramo in pričenjamo razumevati. Ponavadi se nogometni navijači vedno znajdejo na nivoju 6. Kaj to pomeni? Da so v svoji pretekosti že doživeli nivo 5, udejanjanje surove nadvlade nad šibkejšim (s tem, da so igrali vlogo šibkejšega in so tako posledično lahko začutili vso moč, ki jo je tisti, ki je bil močnejši nad njimi sproščal).

Seveda se v medijih 6.nivo prevaja v popolnoma spremeljive pojme, kot so recimo strast, pripadnost, skupnost, povezanost in nikakor se tega ne predstavlja kot težavo. Nasprotno….kdor ne skače in ne navija, ni Slovenec.

Dobro je vedeti, da se nivojev ne more preskakovati. Lahko se premikate od gornjega k spodnjemu ali obratno, nikakor pa recimo iz nivoja 6 na nivo 4. To se lahko zgodi le v primeru, če se v posameznik nahaja na življenjski prelomnici, ko se mu celotno življenje obrne na glavo. To pa se zgodi le nekajkrat v celotnem življejskem obdobju.

Nivoje, ki sem vam jih predstavil, lahko prestavite na katerokoli življenjsko področje in s tem ugotovite v kateri fazi ali na katerem nivoju se določena težava nahaja.

Primer:

 • če se na poslovnem področju odpre karta Težave pomeni, da bi bilo potrebno še kar nekaj postoriti in še pravočasno zategniti zavoro, da posel ne zapade v kaos, da se dokončno ne zapečati usoda določenega projekta ali celo podjetja. Nivo 5 je že zelo resen pokazatelj, da je nivo 4 ušel izpod nadzora
 • če se za vprašanje partnerstva odpre karta Izgube, to nakazuje, da je ljubezen oziroma povezava med partnerjema ušla izpod nadzora
 • itd, itd, ……

Upam, da ssi boste vzeli čas in napisano preštudirali in preizkusili v praksi.

Naj vam povem, da so nivoji, ki sem vam jih napisal, osnova, in da obstajajo še vmesni nivoji, tako kot obstaja tudi sedmi – nivo rešitve, ki sem ga že omenjal, a ga nisem direktno opisal. A o tem naslednjič.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *