Vedeževalci

By | 12/11/2012

Vedeževalci – poznavalci prihodnosti ali sploh ne

Velikokrat se mi pred očmi pojavijo internetni članki, ki govorijo o temu kako so vedeževalci šarlatani, kako vedeževalci lažejo in kaj vse počnejo, da bi prinesli narod naokoli.

Ker sem si nastavil naročanje na novice v zvezi z vedeževalci v svetovnem merilu, sem bil popolnoma presenečen kaj se vse v zvezi s tem dogaja po svetu. Človek res dobi občutek, ki potrjuje splošno mnenje, ki ga imajo ljudje o vedeževalcih – katastrofalno mnenje o vedeževalcih.

Vedeževalci – temna plat

Kot v vsakem poklicu, je tudi med vedeževalci kar nekaj takih, ki to počnejo izključno zaradi profita, ki ga nameravajo ustvariti na nepošten način. Nad ljudi gredo z reklamami, ki imajo samo en namen: nategniti ljudi, ki mislijo, da imajo opraviti s pravim vedeževalcem ali vedeževalko.

Taki takoimenovani vedeževalci ali vedeževalke potem vzdržijo leto ali dve, nato pa gredo predaleč in zgodba se počasi zaključi. In tako imajo novinarji in posamezniki na forumih spet “novo hrano”, s katero prepričujejo druge ljudi, da so VSI vedeževalci nateg.

Veliko kritik vedeževalci dobivamo zaradi nepravilnih napovedi, zaradi zmot in podobnega. Dejstvo je, da nihče ni popoln. Vsi delamo napake. V vsakem poklicu so napake možne in se tudi dogajajo. Ljudje umirajo zaradi zdravniških napak, tehnični izdelki ne delajo zaradi napak proizvajalcev, voda v stanovanjih pušča zaradi napak vodoinštalaterjev, avto se pokvari zaradi napak avtomehanikov, hrana se kvari zaradi napak nekoga iz prehrambene industrije,…..;

“Vedeževalci delamo napake, ker napačno interpretiramo signale in namige, ki nam jih dajejo vedeževalske karte in drugi pripomočki za napovedovanje prihodnosti.”

Vedeževalci – svetla plat

Na srečo pa na svetu in v naši ljubi Sloveniji obstajamo tudi vedeževalci, ki se trudimo narediti korak dlje …. dvigovati kulturo vedeževanja, prerokovanja, napovedovanja prihodnosti. To smo tisti vedeževalci, ki se z vedeževanjem ukvarjamo profesionalno. To pomeni, da od vedeževanja živimo in si tako ne moremo privoščiti, da bi delali napake.

“Če bi vedeževalci napake delali in jih ponavljali, nam ljudje na dolgi rok ne bi verjeli in s tem vedeževalci ne bi obstali.”

Tisti pravi vedeževalci gradimo odnose, se neprestano izobražujemo, pomagamo ljudem z nasveti, pogledamo v prihodnost in skušamo vsakemu pomagati po naših najboljših močeh. Na nas se obračajo ljudje s težavami … ljudje, ki so se v življenju znašli na določeni točki, ko ne vedo kako in kaj in ki dejansko potrebujejo nekoga, ki bi jim stal ob strani in na težave gledal iz drugega zornega kota, pozorno in neobremenjeno.

Biti vedeževalec sploh ni lahko. Po eni strani se vsakodnevno soočam z ljudmi, ki proti vedeževanju agresivno nastopajo, se smejijo in podobno; Po drugi strani pa s strani drugih ljudi, ki sem jim pravilno napovedal prihodnost, dobivam zahvale.

Medtem, ko marsidko v javnosti ne priznava vedeževalcev, jih potiho obiskuje ter se posvetuje z njimi.

“Prihodnost se da napovedati. To je, po mojih izkušnjah, dejstvo.”

Naj bo. S tem člankom nočem sprožiti nobene nove žolčne razprave, nobene nove vojne ali napada tistih, ki ne verjamejo. To je le moje razmišljanje, ki ga delim z vami.

Če pa so vam vedeževalci všeč in vsake toliko vseeno pokličete vedeževalce kako in kaj v vašem življenju, potem vabljeni. Pokličite me in me povprašajte kar vas zanima.

Vedeževalci oziroma vedeževalec Borut vam na razpolago 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *